Julkul med anagram

För några år sedan praktiserade jag på Språktidningen. Något av det bästa med den praktikperioden var att jag fick ansvara för att konstruera språkrelaterade pyssel till bilagan Klurigt. Här kommer en favorit i repris från den tiden – ett litet pyssel som jag skapade för mitt eget höga nöjes skull, när jag ändå höll på.

På den här trevliga sidan kan man skapa anagram, det vill säga nya ord bildade av samma bokstäver som det/de ord man skriver in. Jag skrev in ett ord, och anagramgeneratorn kastade om bokstäverna och presenterade alla möjliga kombinationer på angivet antal ord (jag sökte efter tvåordsresultat).

Ett visst ord genererade väldigt många tvåordsanagram. Jag bakade in dessa i några helt vardagliga meningar. Kan ni (utan att använda generatorn!) klura ut vilket ord jag sökte på för att få fram anagrammen?

 

Charmig språknörd med inriktning mot latin sökes.

Jäst, humle och balt är huvudingredienserna i estniska öl.

När vädergudarna blir arga kan det snöa ilsket.

Filip och Fredrik tillhör de skönas elit.

Jag älskar hela mitt kylskåp ner till den sista löken.

Bättre slappa generöst än att slöa sniket.

Varför oroa sig för problem när man ändå inte kan lösa skiten?

Den som har något att önska är inte saklös.

 

Kanske kan den sista meningen utgöra en ledtråd?